Drömmer du om en karriär inom ekonomi? Här är ett urval av utbildningar som du kan välja mellan

Finanssektorn är utan tvekan den snabbast växande branschen i världen, och har varit det under större delen av det moderna samhället. Därför är det också en bransch med ett stort antal karriärmöjligheter. Det finns nästan otaliga ekonomiutbildningar att välja mellan om du vill ägna ditt liv åt siffror, statistik, försäljning och marknadsföring. Här är ett urval av dem!

Löneadministratör – mycket siffror och mänsklig kontakt

Gillar du siffror men behöver ha kontakt med människor för att drivas i din yrkesroll? Då kan löneadministratör vara det perfekta jobbet för dig! Du kan läsa en utbildning till löneadministratör på distans och få ett diplom efter examen, eller så kan du läsa ett ekonomiprogram vid ett universitet.

 

Som löneadministratör varierar dina arbetsuppgifter men omfattar främst ekonomiska och administrativa uppgifter. Bland annat hjälper du arbetsplatser med allt från att hantera utgifter och semesterersättningar till att skriva anställningsavtal. Den viktigaste uppgiften i din yrkesroll är att se till att medarbetarnas löner alltid är korrekta och betalas ut i tid.

Marknadsförare – stärk varumärken genom rätt strategier

Marknadsföring har exploderat i popularitet i takt med den accelererande digitaliseringen av samhället. Det är faktiskt en av de mest populära karriärvägarna att gå, vilket har att göra med att marknadsföring blir allt viktigare för moderna företag. 

 

Om en verksamhet ska överleva i det digitaliserade samhället måste de bemästra marknadsföring och det är det få som gör. Därför är det många företagare som tar hjälp av utbildade marknadsförare. Marknadsförare stärker varumärken genom att analysera marknaden och utforma strategier för att skapa publicitet.

 

Vill du utbilda dig till marknadsförare finns det gott om alternativ. Du kan läsa en treårig universitetsutbildning, läsa några enstaka kurser eller läsa marknadsföring på en yrkeshögskola. När du väl är utbildad har du många möjligheter, men tänk på att konkurrensen är tuff. 

Civilekonom – mångsidigt arbete som främjar företags tillväxt

En tredje vanlig yrkesroll inom ekonomi är civilekonom, som specialiserar sig på att såväl utveckla som driva företag och organisationer framåt. Om du vill bli civilekonom kan du till exempel studera ekonomiprogrammet på ett universitet som erbjuder detta, eller specialisera dig på just civilekonomi genom en fyraårig examen i civilekonomi. Jobbmöjligheterna är särskilt många inom bank- och finanssektorn och utsikterna är generellt sett mycket positiva.

 

En civilekonom fokuserar främst på ekonomisk förvaltning, finansiering och marknadsföring. Vissa arbetar också med redovisning, revision och budgetering. Du måste alltså ha en viss fingertoppskänsla för siffror om du ska trivas med ditt jobb!

Fastighetsmäklare – felfri rådgivning och försäljning 

Gillar du försäljning och att ha kontakt med människor i allmänhet? Då kan fastighetsmäklare vara rätt jobb för dig. Som fastighetsmäklare förmedlar du bostadsrätter, villor, affärsfastigheter och så vidare och förmedlar kontakten mellan köpare och säljare. Din uppgift är således att skapa förtroende, lyssna på båda parters behov och på så sätt tillhandahålla allt som krävs för en bekväm och felfri försäljning.

 

För att bli fastighetsmäklare behöver du en universitets- eller högskoleexamen. Du kan till exempel ha en teoretisk examen i ekonomi. Därefter måste du genomföra en 10 veckors praktik hos en registrerad fastighetsmäklare för att få ett fastighetsmäklardiplom.