Lån med betalningsanmärkningar – detta behöver man veta

En vanlig missuppfattning bland många svenskar är att det inte går att teckna upp sig på ett lån om man också har en betalningsanmärkning. Detta är inte sant, utan även den som har betalningsanmärkningar har möjligheten att teckna upp sig på lån, även om det kan vara en krångligare process än för den som inte har några anmärkningar över huvud taget.  

 

Men om du befinner dig i den här situationen så är det oerhört viktigt att du också känner dig trygg i att du förstår hur allting går till. I den här texten kommer vi därför att gå igenom grundläggande saker som kan vara bra att veta när det kommer till lån med betalningsanmärkningar. Även om vi inte kommer ha möjlighet att gå igenom allting som är viktigt att veta så kan detta vara en utmärkt text att börja med om du känner dig förvirrad och vill ha grundläggande information till att börja med. 

Var kan man vända sig för att teckna upp sig på lån med betalningsanmärkningar? 

Det första man behöver veta när man vill teckna upp sig på ett lån med betalningsanmärkningar är att man med största sannolikhet inte kommer att kunna få ett lån beviljat genom att vända sig exempelvis till en bank. Banker har ofta hårda regler och policys kring att låna ut pengar till kunder med betalningsanmärkningar som gör det mer eller mindre omöjligt att bli beviljad. 

Istället behöver man ofta vända sig till fristående låneföretag. Det är inget fel med att välja att vända sig till dessa, och många låneföretag har också specialiserat sig på att erbjuda lånemöjligheter till konsumenter som har svårt att bli beviljad på lån via traditionella banker av en eller annan anledning. Om man har betalningsanmärkning och behöver låna pengar trots detta får man därför vara beredd på att betala lite högre ränta än hos banken. 

 

Betyder ett lån utan  UC att man kan teckna det med betalningsanmärkningar? 

En annan vanlig missuppfattning som vissa svenskar har är att lån utan UC (Upplysningscentralen) innebär att det inte tas någon kreditupplysning. Detta är inte fallet, utan det är lagstadgat krav på att en kreditupplysning tas i samband med tecknandet av ett lån. Det betyder

 

Kan det vara klokt att låna pengar med betalningsanmärkningar? 

Detta är någonting som är omöjligt att svara på åt någon annan. Allas privatekonomier och situationer är olika och det som är en bra lösning för en person behöver verkligen inte vara en bra lösning för någon annan. Till följd av detta är det därför väldigt viktigt att du tar dig tiden att läsa på och lära dig så mycket som du bara kan om hur dessa lån fungerar och vad man behöver tänka på i samband med att man tecknar dom. Tänk dock på att du aldrig bör låna pengar för att konsumera och att du måste budgetera på ett sådant sätt som gör att du kan betala av lånet i tid för att undvika de höga räntorna som är assoscierade med dessa lån.